Stéphane De Cara

E4.249

Directeur de recherche UMR Paris-Saclay Applied Economics 22 place de l’Agronomie CS 20040 91123 Palaiseau Cedex FRANCE 01 89 10 09 97 https://cv.hal.science/de-cara-stephane

Présentation

Mes recherches mobilisent les méthodes de l’économie quantitative pour analyser le rôle de l’agriculture et des usages des sols dans la lutte contre le changement climatique, que ce soit via la réduction des émissions de gaz à effet de serre de ce secteur, la substitution de carbone fossile par du carbone renouvelable ou l’accroissement des puits nets de carbone dans les sols ou la biomasse. Elles visent notamment à évaluer l’efficacité économique et environnementale des politiques agricoles et climatiques.

Responsabilités

  • Co-animateur d’un des axes scientifiques du programme exploratoire prioritaire de recherche (PEPR) FairCarboN sur le carbone dans les écosystèmes continentaux.
  • Co-responsable du programme thématique « Sciences et économie de l’environnement » de la Graduate School Biosphera de l’Université Paris-Saclay.
  • Membre du comité de pilotage du métaprogramme Climae au sein d’INRAE

Thèmes de recherche

Politique agricole et environnement, changement climatique, effet de serre d’origine agricole, séquestration du carbone, usages des sols.

Quelques publications

Gérard, M.; De Cara, S.; Meunier, G. American Journal of Agricultural Economics, (2025), 107(1), 312-345
Mitigating greenhouse gas emissions from the cattle sector: Land-use regulation as an alternative to emissions pricing
Ollier, M.; De Cara, S. Ecological Economics, (2024), vol. 219, art. 108154
Give and take: An analysis of the distributional consequences of emission tax-and-rebate schemes with an application to greenhouse gas emissions from European agriculture
Lambotte,M.; De Cara, S.; Brocas, C.; et al Journal of Environmental Management, (2023), vol. 334. art. 117405.
Organic farming offers promising mitigation potential in dairy systems without compromising economic performances
Lungarska, A.; Brunelle, T.; Chakir, R.; et al Applied Economic Perspectives and Policy, (2023), vol. 45, n° 3. pp. 1529-1550.
Halving mineral nitrogen use in European agriculture: Insights from multi-scale land-use models
Prudhomme, R.; Chakir, R.; Lungarska, A.; et al Review of Agricultural, Food and Environmental Studies, (2022). 29 p.
Food, climate and biodiversity: A trilemma of mineral nitrogen use in European agriculture
Lambotte, Mathieu; De Cara, Stephane; Brocas, Catherine; et al Agricultural Systems, (2021), vol. 186. 12 p.
Carbon footprint and economic performance of dairy farms: the case of protected designation of origin dairy farms in France
Lambotte, M.; De Cara, S.; Bellassen, V. Review of Agricultural, Food and Environmental Studies, (2020), vol. 101, n° 1. pp. 147-172.
Once a quality-food consumer, always a quality-food consumer? Consumption patterns of organic, label rouge, and geographical indications in French scanner data
Jayet, P.A.; Isbasoiu, A.; De Cara, S. Review of Agricultural, Food and Environmental Studies, (2020). 24 p.
Slaughter cattle to secure food calories and reduce agricultural greenhouse gas emissions? Some prospective estimates for France
Mosnier, C.; Britz, W.; Julliere, T.; et al Journal of Cleaner Production, (2019), vol. 236, art. UNSP 117589.
Greenhouse gas abatement strategies and costs in French dairy production